Zachycení emocí a spojení ve Vašich portrétech

Zachycení emocí a spojení ve Vašich portrétech

- Categories : Příběhy
star
star
star
star
star

© Brenda Bazan


Jsem mexicko-američanka a žiji podél americko-mexické hranice, jen co by kamenem dohodil od Rio Grande. Můj etnický původ, hrdost na svou kulturu a moje spojení s lidstvem a životním prostředím jsou hlavními hnacími silami mé práce.


Považuji se za portrétního fotografa, ale snažím se, aby toto označení neomezovalo mou práci. Jako fotograf si mohu nasadit mnoho klobouků, ale vždy se snažím tak či onak zachovat ve své fotografii lidský prvek.



© Brenda Bazan



Spojení

Pro svou osobní práci se snažím fotografovat lidi, se kterými cítím spojení. Nemusí to být osobní spojení, jako je blízký přítel nebo něco podobného. Snažím se o svém modelu hledat něco, co bych mohla vyfotit. Je pro mě důležité o tématu něco vědět. Těžko se to popisuje, ale asi se snažím vyfotografovat něco, co nevidíte ani nepodáte slovy, ale z portrétu cítíte, jestli to má smysl. 


Například pro jeden úkol jsem musela vyfotografovat ženu, která kvůli COVID-19 přišla o manžela. Nikdy jsem se s ní nesetkala, ale četla jsem její příběh a bolelo mě to.


Když jsem fotila její portrét, fotila jsem její smutek.



© Brenda Bazan


Příběh

Mojí největší motivací je vyprávění příběhů. Někdy nevím, o jaký příběh jde, ale vím, že tam je. Síla fotografie mě pokořuje; dává lidem prostor, aby mohli mluvit beze slov. Chci fotografovat všechny druhy lidí, ty u moci i ty nejvzdálenější, dát jim pozornost a nechat jejich portréty vyprávět jejich příběhy. Také miluji nostalgii a všednost.


Jeden z nejlepších projektů, které jsem udělala, byla série portrétů řemeslníků z Oaxaca. 

Ze dne na den jsem místo návratu domů z výletu seděla v letadle do Oaxacy. Zůstala jsem na natáčení dva dny, pak jsem se vrátila domů fotit pro zubařskou ordinaci!



© Brenda Bazan


Síla fotografie mě pokořuje; dává lidem prostor, aby mohli mluvit beze slov.



© Brenda Bazan


Být v Oaxace byla úžasná příležitost. 

Odjakživa jsem obdivovala mexická řemesla a setkání s některými lidmi, kteří zasvětili svůj život jejich tvorbě, bylo skutečně inspirativní. Během pobytu v Oaxace jsem potkala rodinu, jejímž řemeslem byly obří hliněné sochy. Jejich zahrada byla krásná, plná jejich výtvorů. A jejich práce byla skvělá! Vyhráli mnoho soutěží. 

Don Jose, otec, byl ten nejsladší muž. Byl slepý kvůli glaukomu, ale stále pracoval jako sochař a jeho práce byla stejně krásná jako předtím.


U jednoho z jeho portrétů s manželkou jsem je požádala, aby šli do jejich galerie a zapózovali vedle jedné ze soch. Jakmile se jí dotkl, poznal ji, usmál se a projel rukama po tváři sochy a řekl, jak moc ji miluje a jak je krásná. 

Ten okamžik byl velmi dojemný.


Vždy se snažím ve své fotografii tak či onak zachovat lidský prvek.



© Brenda Bazan


Styl světla


V současné době vlastním sadu ELB 500 TTL ; je vždy připraven vyrazit. Moje oblíbené modifikátory jsou Rotalux Deep Octa 100cm a 70cm. Mají tak krásnou kvalitu světla, které pro své předměty zbožňuji.


Používám softboxy Rotalux. Jejich nastavení je neuvěřitelně snadné a rychlé. Jsou nejlepší pro úkoly, které vyžadují, abyste byli rychlí. Chci s nimi prostě všude cestovat. Používám je i ve studiu; jsou skvělí!


Když jsme se zeptali, zda se Brendin styl osvětlení během její cesty změnil, odpověděla „Absolutně!“


Když jsem začínala s portrétováním, snažila jsem se, aby každý vypadal okouzlující a stylový. Ale to nebylo v souladu s mým hlasem fotografa. 

Když teď někoho fotím, snažím se ukázat jeho individualitu. Také se příliš neomezuji na pobyt ve studiu a více se vydávám do jiných míst, která pomáhají vyprávět příběh.


Je mnoho projektů, které chci dělat dál. Hodně z nich jsou dokumentární projekty o životě migrantů. 

Dalším projektem, který bych ráda zahájila, je série portrétů LGBTQ+ lidí na hranicích. A pro příští rok se chci pokusit získat mnoho publikací sdílejících příběhy, které miluji.


Když jsme se Brendy zeptali, co ji v poslední době inspiruje, navrhla Platonovu epizodu v 'Abstract' na Netflixu: 

Říká, že nikdy nepřemýšlí o natáčení, než to udělá, protože pro lidi neexistuje žádný vzorec. Je na tom tolik pravdy; když chcete vyfotografovat duši člověka, nemáte co dělat.


Cestuji více do jiných míst než do studia, abych pomohl vyprávět příběh.



© Brenda Bazan


Následuj svůj hlas

Buďte vděční za každou příležitost, kterou dostanete.


Následujte svůj vlastní hlas a důvěřujte svému instinktu. Vždy si pamatujte, proč jste se zamilovali do fotografie - a udělejte to. Nechoďte kolem sebe a nesnažte se uspokojit ostatní, ale sami sebe.


Focení jsem si zamilovala kvůli časopisu Čas a život; Milovala jsem jejich fotožurnalistiku a portréty ikonických postav. Po několika letech focení jiných věcí a zaměření na učení a zvládnutí svého řemesla se nyní věnuji fotožurnalistice a plánuji všechny tyto projekty, které miluji! Všechno mi to zapadlo, když nadešel správný čas.




Sledujte Brendinu práci

www.brendabazan.com


      

Převzato z elinchrom.com

Chcete-li ohodnotit tento článek, přihlaste se

Related posts

Share this content